sobota, 6 listopada 2010

Pan de Horiadaki - WP #86 z ogromnym opóźnieniem



Lepiej późmo niż wcale!
Bardzo się cieszę, że zabrałam się w końcu za ten chleb. Jest naprawdę fantastyczny! Nie wymaga wiele pracy, za to sporo czasu - mój rósł w foremce 5 godzin. Ale warto na niego czekać. Jestem pewna, że go jeszcze upiekę. Następnym razem planuję upiec go bez dodatków, aby otrzymać neutralny chleb.
Wersja z czarnuszką i oliwkami świetnie smakuje jako dodatek do sałatek lub z białym serem i kiełkami.
Tym razem Gospodynią Weekendowej Piekarni była Oliwka z blogu Cynamon i oliwka i za nią podaję przepis.


PAN DE HORIADAKI Z CZARNUSZKĄ I OLIWKAMI

Zaczyn:
20 g + 2 łyżki zakwasu (żytniego lub pszennego)
70 g maki pszennej o dużej zawartości białka
ok. 40 g wody

Ciasto właściwe:
130 g zaczynu
440 g mąki pszennej
300 g wody
10 g soli
15 g cukru
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki pokrojonych na ćwiartki oliwek (opcjonalnie)
garść czarnuszki (opcjonalnie)


Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj dokładnie łyżką. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 12 godzin (najlepiej na noc).

W dniu wypieku mąkę na ciasto właściwe wymieszaj z wodą i odstaw na 20 minut. Dodaj zaczyn i wyrabiaj ciasto około 10 minut, dodając stopniowo cukier, sól i oliwę. Kiedy będzie lśniące i gładkie, uformuj kulę i włóż ją do nasmarowanej oliwą miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny, w tym czasie mniej więcej co godzinę odgazowując ciasto (przebijając kulę i lekko wygniatając ciasto za każdym razem).

Kiedy ciasto przyrośnie mniej więcej dwukrotnie, jeszcze raz je zagnieć, dodając oliwki i czarnuszkę; uformuj okrągły bochenek (co nie jest łatwe, bo ciasto jest dość luźne). Ułóż go w wysmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem formie keksowej albo tortownicy. Formę szczelnie owiń folią spożywczą i odstaw, aż co najmniej trzykrotnie powiększy swoją objętość (musi podchodzić do krawędzi formy).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj oliwą i posyp dodatkowo czarnuszką (ja nie posypywałam).

Piecz około 40 minut.

Brak komentarzy: