niedziela, 25 października 2009

Cytrusy, mak i mascarpone

Cytrusy, mak i mascarpone to dla mnie połączenie idealne. Uwielbiam ciasta z makiem, zwłaszcza z takim sypkim, niemielonym. Cytrusowe ciasto z makiem i kremem z mascarpone znalazłam na blogu "Moje wypieki". Lekkie, o cytrusowym zapachu, cudownie wykończone mascarponowym kremem. Jest pysznym wspomnieniem lata.



Przepis cytuję za dorotus76:

CYTRUSOWE CIASTO MAKOWE

175 g miękkiego masła
130 g cukru pudru
3 roztrzepane jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 g maku
starta skórka z 2 pomarańczy
starta skórka z 2 cytryn
4 łyżki jogurtu naturalnego

Na pokrycie:

250 g serka mascarpone
sok i starta skórka z 1 małej pomarańczy
starta skórka z 1 cytryny

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować (składniki powinny mieć temperaturę 'pokojową'), na końcu dodając startą skórkę z cytrusów. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i piec około 45 minut do 1 godziny (piekłam 1 godzinę), a w razie potrzeby nawet dłużej, w temperaturze
150ºC. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy, bez wilgotnych strzępków ciasta (zakalec bardzo lubi ten typ ciasta).

Serek mascarpone ubić z sokiem z pomarańczy. Wyłożyć na ostudzone ciasto, pokrywając górę i boki. Udekorować startą skórką z cytrusów.

3 komentarze:

margot pisze...

ale uroczy piegus z pierzynka na dokładkę :)

Dorota Swiatkowska pisze...

Wyszło cudowne! Bardzo ładne zdjęcie :)
pozdrawiam ciepło!

Kinga pisze...

dziekuje! bardzo mi milo :)