sobota, 9 stycznia 2010

Milchschnitte


Przepis na to ciasto znalazłam u dorotus76 i u niej nazywa się ono Milky Way. Nam jednak przypomina ono Milchnitte, czyli mleczną kanapkę.
Ciasto jest bardzo słodkie. Z kakaowym biszkoptem wspaniale komponuje się najmleczniejsza masa, jaką jadłam. Do tego polewa z czekolady...
Delikatnie zmodyfikowałam przepis i lekko nasączyłam biszkopt przed nałożeniem masy.
Przepis cytuję za dorotus76. Podaję też moje uwagi.




MILCHSCHNITTE


Składniki na biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.


Składniki na masę:

pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru waniliowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Do nasączenia biszkoptu:
1/3 szklanki bardzo mocnej herbaty
2 łyżeczki esencji waniliowej

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, nasączyć i przełożyć masą.


Składniki na polewę czekoladową:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem. (Prosto z lodówki też jest pyszne!)

1 komentarz:

margot pisze...

Kinga , nie nadążam , szalejesz co przepis to taki kuszący