czwartek, 7 stycznia 2010

Ekspresowy chleb

Bardzo smaczny, ale przede wszystkim super szybki chleb. Idealny dla tych, którzy przygodę z chlebem dopiero chcą zacząć. Nie wymaga ani drożdży, ani tym bardziej zakwasu. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, uformować bochenek i upiec. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie. Świetnie się sprawdza, gdy niespodziewanie mamy więcej gości na kolacji.
Przepis znalazłam na blogu dorotus76.




IRISH SODA BREAD

250 g mąki pszennej
250 g mąki razowej
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
25 g miękkiego masła
500 ml maślanki lub kefiru

Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.




 

Brak komentarzy: