środa, 4 listopada 2009

Kurczak i kurki

Każdego roku czekam na sezon kurkowy. Lubię je chyba pod każdą postacią. Nie ma lepszej jajecznicy od tej z kurkami.
A makaron z kurczakiem i grzybami to jedno z naszych ulubionych obiadowych dań. Do jego przyrządzenia zainspirował mnie przepis Jamiego Olivera na Spaghetti tetrazzini z książki "Włoska wyprawa Jamiego". W oryginale jest to danie zapiekane - i tak zrobiłam tym razem - jednak często polewam po prostu makaron (niekoniecznie spaghetti) sosem. Nie zawsze też dodaję do sosu grzyby suszone i wino. Czasem zastępuję świeżą bazylię - suszoną.
Zawsze się udaje. Nie wygląda może najpiękniej, ale smak i zapach to wynagradzają.



 

MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI

garstka suszonych prawdziwków
350 g świeżych kurek
2 duże filety z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 ml białego wina
250 ml śmietany (używam 18% do zup i sosów)
tarty parmezan
sól, pieprz, bazylia
250 g dowolnego makaronu
oliwa

Prawdziwki zalewamy taką ilością wody, aby były przykryte i odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z rozdrobnionym czosnkiem. Prawdziwki osączamy (wodę należy zachować!) i kroimy. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pokrojone kurki i prawdziwki. Chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka. Dodajemy go do grzybów. Wlewamy wodę z moczenia grzybów oraz wino. Dusimy do momentu aż kurczak będzie miękki, a wino trochę odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy.
Osobno gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego odcedzony makaron. Polewamy go sosem, delikatnie mieszając. Posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy, aż parmezan zamieni się w skorupkę (ok. 25 minut).






Jamie Oliver "Włoska wyprawa Jamiego", Muza SA 2007

Brak komentarzy: