sobota, 28 listopada 2009

Sałatka z rukolą i awokado

Prosta, szybka i atrakcyjna sałatka. Idealna z bagietką lub z chlebem czosnkowym.



SAŁATKA Z RUKOLĄ I AWOKADO

opakowanie rukoli
awokado
spory pomidor
kula mozarelli
pół garści nasion słonecznika i/lub pestek dynii
sok z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jasnego octu winnego
łyżka musztardy

Rukolę układamy na płaskim talerzu. Mozarellę i pomidora kroimy w plasterki i kładziemy na sałacie. Awokado obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy w plasterki, układamy na pomidorach. Nasiona i/lub pestki prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę. Oliwę, ocet i musztardę mieszamy. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Od razu podajemy.
Sałatkę można przechowywać w lodówce, jednak najlepiej prezentuje się świeża.

Brak komentarzy: