W październikowym numerze "Kuchni" wśród "Przysmaków wiewiórek" znalazłam przepis na tartę orzechowo-migdałową, która idealnie nadaje się na Orzechowy Tydzień. I nie tylko. Jest pyszna. Myślę, że znajdzie się na naszym świątecznym stole (o ile do tego czasu nie trafię na jakiś inny przepis do natychmiastowego wypróbowania w Święta). W każdym razie na pewno ją powtórzę.
TARTA ORZECHOWO-MIGDAŁOWA
ciasto:
15 dag mąki
12 dag masła
3 żółtka
15 g cukru waniliowego
20 ml zimnej wody
masa orzechowo-migdałowa:
10 dag masła
100 ml płynnego miodu
3 jajka
15 dag posiekanych orzechów włoskich
15 dag posiekanych orzechów laskowych
10 dag płatków migdałowych
garść całych orzechów laskowych do dekoracji
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy masło oraz pozostałe składniki. Lekko zagniatamy, lecz nie wyrabiamy. Formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Chłodzimy godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Formę do tarty* smarujemy masłem. Dno i boki wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
Następnie przygotowujemy masę. W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy miód, rozkłócone jajka, orzechy i płatki migdałowe. Mieszamy. Wykładamy na ostudzony spód. Posypujemy całymi orzechami laskowymi. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Kroimy po ostygnięciu.
2 komentarze:
ale napakowana orzechami , mniam
Uwielbiam takie mega słodkie Tarty, w krajach arabskich są bardzo popularne np z miodem i kokosem albo figami:)
Prześlij komentarz