To ciasto totalnie mnie zaskoczyło. Jak najbardziej pozytywnie. Bałam się go trochę. Przekonały mnie opinia męża Doroty oraz mnóstwo pozytywnych komentarzy pod przepisem. Ciasto zachwyciło moją bliską i trochę dalszą rodzinę. Jest naprawdę pyszne!
Zgodnie z radą dorotus76 użyłam formy o średnicy 18 cm i piekłam ciasto chwilę dłużej. Było ono więc ciut mniejsze niż w oryginalnym przepisie. Dlatego kremu starczyło mi na ozdobienie całego ciasta.
BEZOWE CIASTO Z MIGDAŁAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM MASCARPONE
5 białek
70 g drobnego cukru
150 g białej czekolady, posiekanej
150 g płatków migdałowych, podpieczonych
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.
2 komentarze:
piękne ciasto
dziekuje!
Prześlij komentarz