niedziela, 31 stycznia 2010

Bezowe ciasto z migdałami i białą czekoladą


To ciasto totalnie mnie zaskoczyło. Jak najbardziej pozytywnie. Bałam się go trochę. Przekonały mnie opinia męża Doroty oraz mnóstwo pozytywnych komentarzy pod przepisem. Ciasto zachwyciło moją bliską i trochę dalszą rodzinę. Jest naprawdę pyszne!
Zgodnie z radą dorotus76 użyłam formy o średnicy 18 cm i piekłam ciasto chwilę dłużej. Było  ono więc ciut mniejsze niż w oryginalnym przepisie. Dlatego kremu starczyło mi na ozdobienie całego ciasta.



BEZOWE CIASTO Z MIGDAŁAMI,  BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM MASCARPONE
 
5 białek
70 g drobnego cukru
150 g białej czekolady, posiekanej
150 g płatków migdałowych, podpieczonych
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijając. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 180ºC. Podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, gdyby zbyt szybko zaczęło nabierać brązowego koloru. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)

Wszystkie składniki na krem wymieszać mikserem.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Można ozdobić płatkami migdałów. Przechowywać w lodówce.


2 komentarze:

margot pisze...

piękne ciasto

Kinga pisze...

dziekuje!