To już moja ostatnia propozycja na tegoroczny Orzechowy Tydzień. Dziękuję prowadzącej go Poli oraz wszystkim, którzy przyłączyli się do zabawy.
Dzisiaj dla odmiany przygotowałam coś niepieczonego. Przepis znalazłam w ostatnio mojej ulubionej książce kucharskiej - "Kuchnia Marty. Kolory Smaków" Marty Gessler. Wiem, że naleśniki ze szpinakiem to nic nowego. Jednak te Marty Gessler są troszkę urozmaicone: do ciasta dodaje się szczypiorem, do farszu - orzechy laskowe, a gotowe naleśniki podaje się z sosem rokpolowym.
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SOSEM ROKPOLOWYM
przepis na 4 porcje
przepis na 4 porcje
naleśniki:
2 szklanki mleka
ok. 1,5 szkl. mąki
2 jajka
sól
pieprz
1 mały pęczek szczypiorku
oliwa do smażenia
farsz:
1 kg świeżego szpinaku (użyłam mrożonego)
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki kremowego serka
garść posiekanych orzechów laskowych
garść posiekanych orzechów laskowych
sól
pieprz
sos:
250 g sera rokpol
0,5 l mleka
Miksujemy wszystkie składniki na ciasto oprócz szczypiorku. Jeśli uznamy, że jest za gęste, rozrzedzamy je wodą. Dodajemy drobno posiekany szczypiorem i mieszamy. Smażymy naleśniki.
Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy szpinak (jeśli używamy świeżego, należy go wcześniej umyć, osuszyć i posiekać). Przekładamy do miski, dodajemy ser, orzechy, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Farsz nakładamy na naleśniki i składamy je dowolnie.
W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy pokrojony ser, rozpuszczamy go w mleku. Zagotowujemy.
Naleśniki podajemy na ciepło z sosem rokpolowym.
Marta Gessler "Kuchnia Marty. Kolory Smaków", Publicat 2007
1 komentarz:
lubię takie naleśniki
Prześlij komentarz