Podczas przedświątecznych przygotowań szukam przepisów na szybkie i łatwe do przygotowania pieczywo. Tak trafiłam na Bolillos - bułeczki meksykańskie na blogu Tatter. Zamiast smalcu dodałam łyżkę oliwy. Bułeczki są pyszne: mają dość grubą skórkę i zwarty miąższ.
Przepis cytuję za Tatter.
BOLILLOS
Sponge:
100 g mąki pszennej białej chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant
335 g letniej wody
1 łyżka miodu
Drożdże wsypuję do mąki, dodaję wodę i miód. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do gotowego zaczynu dodaję stopniowo:
400 g mąki pszennej białej chlebowej.
Potem:
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżkę roztopionego tłuszczu (przepis oryginalny wymienia smalec, ja używam tłuszczu gęsiego, można również innego - przyp. Tatter)
Wyrabiam gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozwalam ciastu wyrosnąć min. 1 godz. Następnie odgazowuję i dzielę na 10 -12 części. Formuję szybko kulki, układam je złączeniami w górę i zostawiam na 10 min. Teraz dopiero formuję bułeczki: podłużne lub okrągłe. Zostawiam do wyrośnięcia na 45 min. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piekę w piecu rozgrzanym do temp. 190C (z parą) ok. 30 - 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz