środa, 23 grudnia 2009

Makowe sernikobrownie

Sernikobrownie jest jednym z moich najbardziej ulubionych ciast. Jego świąteczną wersję zaproponowała Asia z Kwestii Smaku. Nie mogłam go nie upiec na Boże Narodzenie. Nie rozczarowałam się. Zdjęcie skromne, ale i to i tak cud, że udało mi się je zrobić, zanim ciasto zniknęło całkowicie.
Przepis podaję za Autorką.



SEROMAKOWIEC NOWOCZESNY

Składniki:

Czekoladowa masa makowa:
100 g masła, miękkiego
2 żółtka
2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami (przygotowywałam sama według tego przepisu)
1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek
50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej
2 płaskie łyżki mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki likieru Amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (użyłam esencji waniliowej)

Masa serowa:
500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki (użyłam kremowego President)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 - 150 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniacznej
2 żółtka

Przygotowanie:
Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 20 cm ze zdejmowaną obręczą  (piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad obręcz blaszki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Czekoladowa masa makowa: Masło utrzeć mikserem z żółtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec przez 20 minut, ostudzić.
Masa serowa: Zmiksować ser, ekstrakt z wanilii, cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka na gładką masę - do połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżką resztę masy makowej i przemieszać, np. cienkim patyczkiem lub końcem drewnianej łyżki. Przykryć folią aluminiową, jeśli chcemy zachować jasny wierzch, i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku. Sernik po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, ale niekoniecznie.


Brak komentarzy: