poniedziałek, 7 grudnia 2009

Bułka wrocławska

We Wrocławiu mieszkamy już pół roku. Myślę, że mamy pełne prawo do wypieku bułki wrocławskiej. Przepis na nią opracowała Liska, za co jej bardzo dziękuję. Bułka jest bardzo smaczna, ma mięciutki miąższ i delikatną skórkę. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga wiele czasu, co podczas świątecznych przygotowań nabiera szczególnego znaczenia.
Przepis cytuję za jego Autorką.





BUŁKA WROCŁAWSKA
2 bułki

600 g pszennej mąki (użyłam chlebowej)
160 ml mleka
200-220 ml wody
15 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru
12 g soli (to ok. 1,5 łyżeczki)
30 g oleju słonecznikowego

Drożdże pokruszyć i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Kiedy sie roztopią, dodać do ciepłego (nie gorącego mleka) i odstawić na chwilę, by 'ruszyły'.
Następnie do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek, wlać drożdże, następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie miękkie i niezbyt klejące. Ręcznie należy je wyrabiać ok. 15 minut, mikserem - ok. 7.
Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować z niego kulę, delikatnie posmarować ją olejem i przełożyć do miski.
Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h.
Wyjąć ciasto, lekko je spłaszczyć, podzielić na 2 części. Z każdej uformować podłużną, niezbyt cienką, bułkę.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1/2-1 szklankę kostek lodu. Kiedy się roztopią, naciąć bułki ostrym nożem lub żyletką, powierzchnię posmarować delikatnie wodą i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 20-30 minut.
Jeśli wierzch bułek zbyt szybko się rumieni, przykryć je folią aluminiową.
Po upieczeniu posmarować jeszcze raz wodą i wstawić do wyłączonego, ale gorącego piekarnika na 3 minuty.
Ostudzić na kuchennej kratce.

2 komentarze:

margot pisze...

Konga , ale ładnie wyszła

Kinga pisze...

Dziekuje!
Ale to zasluga super przepisu:)