czwartek, 3 grudnia 2009

Zapachniało świątecznie

Zapach cynamonu to dla mnie zapach Świąt. A podczas pieczenia tego ciasta w całym domu pachnie właśnie cynamonem.
Ciasto jest jednocześnie delikatne i wilgotne w środku. Nutella cudownie komponuje się z cynamonowym ciastem, a wypieczone orzechy laskowe są idealnym zwieńczeniem całości.




Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. Aby się upiec, potrzebowało 70 minut.
Przepis cytuję za dorotus76.




CIASTO CYNAMONOWE Z NUTELLĄ

175 g masła, miękkiego
175 g cukru pudru
3 jaja
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
4 łyżki nutelli
50 g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych

W misce zmiksować masło, cukier, jaja, makę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Masa ma być bardzo puszysta.
Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm. Nasmarować masłem/margaryną i posypać kaszą manną/bułką tartą. Większe formy nie są wskazane, ponieważ ciasto będzie płaskie.
3/4 ciasta wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Na to w postaci małych kleksów wyłożyć nutellę (jeśli kleksy będą zbyt duże, ciężka nutella osiądzie na dnie ciasta). Przykryć pozostałą częścią ciasta. Wymieszać (górną warstwę) szpikulcem, wygładzić. Na górę rzucić orzechy laskowe.
Piec około 50 - 70 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryć od góry papierem. Sprawdzić patyczkiem.

4 komentarze:

Dorota Swiatkowska pisze...

Naprawdę zapachniało! I cieszę się, że smakuje! :)
pozdrawiam ciepło :)

Kinga pisze...

dziekuje za kolejny juz swietny przepis!

pozdrawiam! :)

Agnieszka Mandal pisze...

To kiedy wystawiasz na allegro?;)

najlepszewesele.com.pl pisze...

pyszne- polecam.