środa, 16 grudnia 2009

Wareniki z makiem


Na blogu Margot znalazłam przepis na buchty na sodzie. Margot nadziała swoje owocami. Mnie z jednej strony natchnął (przed)świąteczny nastrój, z drugiej - wspomnienia z Austrii, gdzie popularne są knedle z makiem. Wyszły bardzo smaczne zimowe kluski na parze.
Przepis na ciasto cytuję za Margot. Nadzienie przygotowałam jak do Pierożków z makiem.



WARENIKI Z MAKIEM

Wareniki z owocami i gotowane na parze

1 jajko
0,5 l kefiru
szczypta soli
łyżeczka sody
mąka(około 4 szklanek)

Wyrobić ciasto, formować kluski, nadziewając je farszem makowym. Gotować na parze przez 5 minut.

1 komentarz:

margot pisze...

super wyglądają i ciesze się ,że smakują
Kinga po świętach poszukam ten przepis na kluski drożdżowe