środa, 13 stycznia 2010

Rustykalna tarta z jabłkami

Cudowna!
Delikatna, kruchutka, uzależniająca.
Wolę nie wiedzieć, ile jej już zjadłam... Na 100% jeszcze ją powtórzę. Może z innymi owocami, np. ze śliwkami, ak proponuje autorka przepisu Bajaderka.



RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI

Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego na kawalki
3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
4 duze jabłka - obrane, przekrojone na połówki i każda połówka pokrojona na 6 plasterków
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka mąki
2 łyżki rozpuszczonego masła

1 jajko, lekko ubite do posmarowania
4 łyżki dżemu morelowego

Ciasto:
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy masło i wodę. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i schładzamy przynajmniej godzinę w lodówce.
Przygotowujemy nadzienie. 4 łyżki cukru mieszamy z cynamonem, posypujemy jabłka i mieszamy. Pozostałe 2 łyżki cukru mieszamy z łyżką mąki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na kształt krążka o średnicy 30 cm. Najlepiej wałkować je od razu na papierze do pieczenia. Przenosimy je na płaską blachę. Ciasto posypujemy mieszanką cukru i mąki, zostawiając czysty 5cm-margines.
Jabłka układamy plasterek przy plasterku i polewamy roztopionym masłem. Zawijamy brzeg ciasta na jabłka, pamiętając, że nie musi być idealnie równo, bo właśnie w tym cały urok tej tarty. Brzeg ciasta smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem krysztalem.
Pieczemy w temperaturze 200 C przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie i ciasto złotawe.
W rondelku podgrzewamy dżem morelowy i smarujemy nim jeszcze gorące jabłka.
Tartę ściągamy z blachy, gdy choć trochę przestygnie (a nie jest łatwo poczekać).

2 komentarze:

Bea pisze...

Potwierdzam, ta tarta jest pyszna! Ze sliwkami rowniez :)
Nie dziwie sie, ze szybko znika i jest do powtorki ;)

Pozdrawiam Kingo!

Kinga pisze...

Dziekuje i rowniez pozdrawiam!
Powiedz tylko, jak tu ja powtorzyc, skoro tyle ciast czeka jeszcze na upieczenie? :)