piątek, 11 grudnia 2009

Bułeczki z pieczarkami

Idealne na ciepłą kolację i pyszne następnego dnia na zimno -  jeśli przeżyją do następnego dnia. Piekłam je już mnóstwo razy i zawsze się udają. I najważniejsze, że wszystkim smakują.
Przepis znalazłam na White Plate i za Liską, go cytuję.





BUŁECZKI Z PIECZARKAMI

Ciasto:
500 g mąki chlebowej (czyli np. typ 750, ale naprawdę można użyć dowolnej mąki pszennej)
310 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka drożdży suszonych instant
1/2 łyżki cuku
1 płaska łyżka soli morskiej
mąka do podsypywania

Wsyp mąke na stolnicę lub czysty blat i zrób w niej zagłębienie.
Do zagłębienia wlej połowę wody, dodaj drożdże, cukier, sól i wymieszaj widelcem.
Powoli lecz zdecydowanie mieszaj mąkę z wnętrza kopczyka z resztą składników. Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej smietany, wlej resztę wody. Mieszaj dalej, aż ponownie uzyskasz taką samą konsystencję, wówczas możesz wymieszać masę z resztą mąki z boków kopczyka - zrob to rękami posypanymi mąką, żeby się ciasto do niej nie kleiło.
Ugnieć ciasto rękami do czasu, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Oprósz ciasto z wierzchu mąką.
Włóż do miski, przykryj folią do żywności i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe, osłonięte miejsce. Powinno podwoić objetość.
Kiedy podwoi objętość, wyrabiaj je energicznie przez kolejne 30 sekund.
Teraz możesz je uformować wedle upodobania.

Farsz pieczarkowy:

30 dag pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
opcjonalnie - łyżka śmietany

Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Można dodać łyżkę śmietany.
Ostudzić.

Ciasto podzielić na małe kawałki. Uformować płaski placuszek, wkładać do niego farsz (jego ilość zależy od wielkości bułeczki) i formować bułeczki, dokładnie je sklejając.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułeczkę posmarować z wierzchu olejem.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 20 minut (do czasu zrumienienia). Należy sprawdzić po 12 minutach stan upieczenia bułeczek, ponieważ w zależnosci od piekarnika mogą się piec szybciej lub wolniej.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.


2 komentarze:

margot pisze...

Kinga , ja bym chciała ,żebyś była moja sąsiadką , oj bardzo bym chciała, mniam

Kinga pisze...

Margotko, byloby swietnie! Wspolne pieczenie w WP mogloby byc naprawde wspolne :)