niedziela, 20 grudnia 2009

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną

Poza tym są w nich orzechy pekan i płatki owsiane. Idealne bożonarodzeniowe połączenie. I idealne ciasteczka, bo pyszne i ekspresowe. To ostatnie jest szczególnie ważne, gdy Święta zbliżają się w takim tempie. Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie".



CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ

150 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75 g zwykłych płatków owsianych
125 g miękkiego masła
75 g ciemnego cukru trzcinowego
100 g miałkiego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 g suszonej żurawiny
50 g grubo posiekanych pekanów
150 g posiekanej białej czekolady lub czekoladowych groszków

Masło ucieramy na gładki krem z oboma rodzajami cukru. Następnie dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem. W oddzielnej misce mieszamy pozostałe sypkie składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek i sól. Dodajemy do masła i mieszamy. Jeszcze musimy tylko wmieszać żurawinę, czekoladę i orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta (jeśli czas na to pozwala, dobrze jest je chwilę schłodzić w lodówce - ułatwi to formowanie) formujemy niewielkie kulki i układamy je w sporych odstępach, lekko rozpłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 15 minut - do zezłocenia. Po wyjęciu z piekarnika dajemy chwilę na stwardnienie. Studzimy na kratce.



Nigella Lawson "Nigella świątecznie", Wydawnictwo Filo 2009

1 komentarz:

margot pisze...

Kinga , ale jesteś pracowita , tyle napiekłaś , narobiłaś i jeszcze zdjęcia zdążysz zrobić , podziwiam