niedziela, 21 marca 2010

Miodownik z kremem

Kolejne świetne ciasto ze zbiorów Dorotus76. Jest łatwe do wykonania, jednak dość czasochłonne - jego przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 3 dni. A najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu.
Ale warto, bo jest pyszne! No i ten krem z domowego budyniu...
Przepis cytuję za Dorotus76. Do upieczenia używałam wyłącznie masła



CIASTO PRZEKŁADANE Z MIODEM I KREMEM

Składniki na ciasto kakaowe:

2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
150 g margaryny lub masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób, ostudzić.


Składniki na ciasto biszkoptowe:

1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem
na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.


Składniki na masę:

500 ml mleka
250 g masła lub margaryny, miękkiej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy (16 g)

Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą
masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.


Wykonanie:

Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, na niego położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić lukrem.

Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem, przekładamy nim ciasto, na trzeci dzień można już kosztować.

2 komentarze:

Bea pisze...

Alez tu slodko i kuszaco! Jestem pewna, ze taki miodownik bardzo by mi posmakowal :)

Pozdrawiam Kingo!

Kinga pisze...

oj, na pewno!
rodzinka ciagle o wspomina :)