Łatwe, lekkie i puszyste biszkoptowe babeczki. Upieczone z ciasta na klasyczny biszkopt Wiktoria, którego miłośniczką była właśnie królowa Wiktoria. Można podawać je z dowolnymi dodatkami i polewami. Tym razem polałam je czekoladą i posypałam kolorowym maczkiem.
Przepis Jamiego Olivera pochodzi z książki "Gotuj z Oliverem".
WIKTORIAŃSKIE BABECZKI
225 g masła
225 g mąki tortowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g cukru pudru
4 duże jajka
skórka otarta z jednej cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na puch. Pojedynczo dodajemy całe jajka. Kolejne wbijamy dopiero wtedy, gdy poprzednie idealnie połączy się z masą. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Starannie mieszamy.
Do foremek na muffiny nakładamy równe porcje ciasta - nie za dużo - babeczki mocno wyrosną! Pieczemy 15-20 minut do tzw. suchego patyczka.
Dowolnie ozdabiamy.
Jamie Oliver "Gotuj z Oliverem", MUZA SA 2008
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz