poniedziałek, 29 marca 2010

Serowe sprężynki


Świetne, łatwe i szybkie przegryzajki. Trzeba tylko zapomnieć, ile mają kalorii. Idealne do piwa.
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Dorota proponuje użyć do nich ser Cheddar. Moim zdaniem są bardzo smaczne także w "patriotycznej" wersji z oscypkiem.



SEROWE PALUCHY Z CIASTA FRANCUSKIEGO
23 paluchy

2 gotowe arkusze ciasta francuskiego (każdy arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
starty ser żółty, najlepiej Cheddar, dowolna ilość (ok. 25 dag)
papryka do smaku
sól do smaku (niekoniecznie)
1 roztrzepane jajko - do posmarowania

Na oprószonym blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, do smaku doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie - posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser, i doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta.
Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub - na wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki. Piec w temperaturze 200ºC przez około 13 - 15 minut.

Brak komentarzy: