Kolejny przepis z kolorowej kuchni Marty Gessler. Babeczki są bardzo wilgotne - dzięki marchwi i jabłku - i aromatyczne. Są pyszne - nie wiem, kiedy zniknęły ze stołu. Pozostaje się tylko pocieszać, że nie są aż tak kaloryczne jak tradycyjne muffiny. W końcu to same warzywa i owoce... No i odrobina cukru.
BABECZKI MARCHWIOWO-JABŁKOWE
10 babeczek
1 jajko
200 g przetartej gotowanej marchwi
1 starte ze skórką jabłko
4 łżki oleju słonecznikowego
100 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (użyłam 1 łyżeczki)
oliwa do natłuszczenia foremek lub papilotki do muffinek
ew. lody waniliowe lub bita śmietana do podania
Jajko ubijamy do białości. Dodajemy marchew, jabłko i olej. W osobnej misce łączymy suche składniki i dodajemy do mokrych. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
Nakładamy do natłuszczonych foremek lub papilotek i pieczemy 20 minut (piekłam trochę dłużej).
Marta Gessler "Kuchnia Marty. Kolory Smaków", Publicat 2007
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz