wtorek, 2 marca 2010

Babka kokosowa z nutką cytrynową

Mocno kokosowa, lekka, ale niezbyt puszysta (to nie jest wada!), szybka i łatwa babka. Idealna z filiżanką kawy lub kubkiem mleka.
Przepis znaleziony u dorotus76 i za nią go cytuję.



BABKA KOKOSOWA Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1 ¼ szklanki drobnego cukru królewskiego do wypieków
1 szklanka oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 dużych jajek
1 szklanka mleka lub mleka kokosowego
otarta skórka z 1 cytryny

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
W misie miksera umieścić cukier, olej, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać lekko gęsta, jasna masa. Dodać 1/3 mąki z wiórkami, zmiksować do połączenia składników. Dodać połowę mleka i zmiksować. I tak do wyczerpania mąki
i mleka. Wmieszać otartą skórkę z cytryny.
Formę o wymiarach 30 x 12 cm wysmarować masłem i jej dno wysypać kaszą manną. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 160ºC przez 1 h 20 minut (lub krócej/dłużej - do tzw. suchego patyczka). Przestudzić w formie, wyjąć. Wystudzić.

Brak komentarzy: