środa, 2 grudnia 2009

Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi - WP # 53 z lekkim opóźnieniem

WeekendowaPiekarnia



Z małym poślizgiem, ale grunt, że udało mi się wziąć udział w kolejnej edycji WP. Skorzystałam tylko z jednego przepisu zaproponowanego przez Zapbook i upiekłam wspaniały Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi. Chleb ma delikatny miąższ i jest wyjątkowo lekki, jak na chleb na zakwasie.



CHLEB NA ZAKWASIE Z PŁATKAMI OWSIANYMI

300 g mleka
150 g wody
200 g zakwasu (użyłam żytniego)
600 g mąki T80 ale może być np. pół na pół T 65 i T 55, albo tylko 65 (użyłam pszennej chlebowej)
50 g mąki żytniej jasnej
100 g płatków owsianych
15 g soli
3 łyżki cukru albo miodu albo melasy ...

Wszystkie składniki wyrobić mikserem lub ręcznie. Ciasto musi być gładkie i nieklejące. Zostawić do wyrośnięcia na około 4 godziny. Odgazować, uformować chlebek, obtoczyć w mące i włożyć na 4 godziny do koszycka do wyrastania. Nagrzać piekarnik do 210° i wstawić do niego naczynie z wodą. Naciąć chleb i piec około 40 minut. Chleb można też spryskać wodą i posypać płatkami owsianymi.



4 komentarze:

margot pisze...

i na dokładkę pięknie wygląda , a nacięcia to już takie z wyższej półki
Kinga śliczny ten twój chleb

Kinga pisze...

ojej, dziekuje! jak mi milo!
naciecia podpatruje u moich mistrzow - m.in. u Ciebie, Margotko :)

zapbook pisze...

Kinga,bardzo ladny ,mnie sie bardzo kropoeczki na nim podobaja :)pozdrawiam i dziekuje za wspolne pieczenie

Kinga pisze...

Zapbook, to ja dziekuje za swietny (kolejny juz) przepis!
Kropeczki wyszly troche przez przypadek, ale ciesze sie, ze sie podobaja :)