niedziela, 6 grudnia 2009

Zaplatany chleb z orzechami i żurawinami - WP # 54

WeekendowaPiekarnia


Weekend bez WP jest weekendem straconym. Uzależniłam się od wspólnego pieczenia. Każdego wtorku sprawdzam na blogu Margot, czy już są nowe propozycje. Ten weekend był dla mnie bardzo intensywny - 350 pierogów, kapusta z grzybami, ciasto (niespodziewani goście), ale na WP musiał znaleźć się czas. No i się znalazł. Dziś będzie wpis poświęcony tylko Weekendowej Piekarni. Pozostałe potrawy opiszę w najbliższych dniach.
Z dwóch propozycji Aklat, gospodyni tej edycji WP, wybrałam łatwiejszy chleb, a właściwe chałkę z orzechami i żurawinami. Jest łatwa do zrobienia i świetnie wpasowała się w moje przedświąteczne przygotowania. Smakuje bożonarodzeniowo. Kto wie, czy nie powtórzę jej w okolicach Świąt.
Przepis cytuję za Aklat. W nawiasach klamrowych podaję moje uwagi.  



ZAPLATANY CHLEB Z ORZECHAMI Z ŻURAWINAMI

383 g mąki chlebowej (3 szklanki) {dosypywałam podczas wyrabiania ciasta, bo było zbyt rzadkie}
43 g cukru (3 łyżki)
5 g soli (1/2 łyżki)
11 g drożdży instant (3 1/2 łyżeczki)

21 g ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego (1 1/2 łyżki)* {użyłam skórki startej z pomarańczy}
2 duże jajka (94 g)
113 g mleka w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki)
28 g rozpuszczonego masła (2 łyżki)
57 g wody (1/4 szklanki)

255 g suszonych żurawin (1 1/2 szklanki)
85 g posiekanych orzechów włoskich (3/4 szklanki)

1 jajko do posmarowania wierzchu chleba

Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać. Dodać ekstrakt pomarańczowy lub cytrynowy, jajka, mleko, wodę i masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez 5-6 minut. Odstawić ciasto na 5 minut, po czym dodać żurawinę i delikatnie wyrobić ciasto przez 2-3 minuty. Dodać orzechy i dalej wyrabiać, aż rozprowadzą się równomiernie po cieście. Odstawić do wyrośnięcia na 2 h.
Ciasto podzielić na trzy części i zapleść warkocz. Można także zapleść podwójny warkocz lub inny dowolny kształt. {zaplotłam ciasto jak na chałkę - nauczyłam się w Pracowni Wypieków Liski}
Bochenek posmarować połową jajka i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1 1/2 h lub aż podwoi objętość.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni, bochenek posmarować raz jeszcze jajkiem i piec przez godzinę, obracając raz w trakcie. Odstawić do ostygnięcia na kolejna godzinę.

* Ekstrakt można z powodzeniem zastąpić startą skórką pomarańczową lub cytrynową ewentualnie pomarańczowym likierem np. Grand Marnier.

2 komentarze:

margot pisze...

Kinga,miło mi ,że lubisz piec wspólnie :)))
A chleb warkocz okazały wyszedł i ma pięknie błyszcząca skórkę i wiesz co ja może też powtórzę na święta ten chleb

Kinga pisze...

Pewnie, ze lubie! Jak tu nie lubic? Wspaniale przepisy i oczywiscie towarzystwo! :)