piątek, 5 lutego 2010

Chrupiące bagietki


Od dawna kusiły mnie te bagietki znalezione w Pracowni Wypieków Liski. Od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką blachy do pieczenia bagietek. Musiałam ją więc wypróbować i Liskowy przepis nadawał się do tego idealnie. Jak zwykle się nie zawiodłam.
Bagietki są pyszne i naprawdę chrupiące, a także całkiem łatwe do wykonania. Polecam!
Przepis cytuję za Liską.



CHRUPIĄCE BAGIETKI
ilość na 2 bagietki

Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn:

110 g mąki pszennej
75 g wody
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki drożdży suszonych

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przykruwamy folią i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Rano dodajemy:

335 g mąki
225 g wody
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczkę drożdży instant
2 łyżki oliwy lub oleju

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt luźne, można dać trochę więcej mąki. Ciasto jednak powinno być dosyć luźne.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośnięcia.

Następnie dzielimy ciasto na 2 części, z każdej formujemy długą bułkę. Spryskujemy z wierzchu olejem. Układamy na dużej blasze na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożykiem lub żyletką.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Kiedy osiągnie pożądaną temperaturę, na dnie umieścić kostki lodu lub podczas pierwszych 15 minut pieczenia, spryskujemy piekarnik czystą wodą (można użyć spryskiwacza do kwiatów - dzięki odpowiedniej wilgotności, bagietki będą miały rumianą skórkę). Wstawiamy bagietki i pieczemy ok. 20-25 minut.


1 komentarz:

CZARODZIEJKA W KUCHNI pisze...

Nastawilam zaczyn.... jestem bardzo ciekawa jak sie udadza!!!! Ale to dopiero jutro bede wiedziec...Pozdrawiam!