Idealna przekąska - na kolację, na domową imprezę, do piwa. Pyszna i szybka, ale to nie dziwi, gdy pozna się autora przepisu. Właściwie Autorkę.
Przepis pochodzi z książki "Nigella gryzie".
ŚWINKI W KOCYKACH
375 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli
25 g startego żółtego sera - cheddar lub leicester (moim zdaniem, to za mało i zwykle używam 50 g)
250 ml pełnotłustego mleka
1 jajko
3 łyżki oleju roślinnego
50 mini kiełbasek lub kawałków kiełbasek/parówek
Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka i 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C.
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i delikatnie mieszamy widelcem z serem i solą. W innej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i zagniatamy miękkie, dające się wałkować ciasto.
Porcjami wałkujemy ciasto i dzielimy na prostokąty. Nigella podaje wymiary 4 cm x 6 cm - moim zdaniem takie są stanowczo za małe. Na bieżąco zawijamy kiełbaski w kawałki ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy je jajkiem z mlekiem i solą. Wstawiamy do piekarnika na 12-15 minut. I już gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz