poniedziałek, 8 lutego 2010

Tatterowiec

Przyznam, że bałam się tego chleba (jak każdego na samym zakwasie). Jednak wyhodowałam nowy zakwas, trzymając się zaleceń Piekarek po godzinach. Dzięki osobistym wskazówkom Tatter (WIELKIE DZIĘKI!) zrozumiałam, o co chodzi z tą hydracją. Uzbrojona w świeżutki, aktywny zakwas oraz wiedzę zdobytą od Tatter zabrałam się za słynny już Tatterowiec. I...
Udał się!!!
Jest fantastyczny!
Przepis podaję za Autorką.

 


TATTEROWIEC

400 g zakwasu żytniego razowego płynnego (np. 150%)*
150 ml wody**
100 g mąki żytniej/pszennej razowej
300 g mąki pszennej chlebowej zwykłej lub Manitoby
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka demerary

*jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży
**ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk

Wszystkie składniki mieszam, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Znów mieszam krótko, przekładam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smaruję wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywam naoliwioną folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Pilnuję żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypuję makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Foremkę z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200C i piekę godzinę. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200C), chleb i ścianki pieca spryskuję woda.
Można również po godzinie dopiekać bez formy.

4 komentarze:

Tatter pisze...

Cudowny! Wielkie, wielkie brawa za wytrwalosc i za taki piekny chleb :D

Kinga pisze...

Tatter, dziekuje! Puchne z dumy, czytajac te slowa wlasnie od Ciebie.
Powstanie tego chleba w ogole, a takze to, jak wyglada zawdzieczam Twojej cierpliwosci w odpowiadaniu na milion moich pytan :)
No i oczywiscie Waszej inicjatywie WP po godzinach.
Wielkie dzieki!

margot pisze...

piękny , prawdziwie mistrzowski chleb

Kinga , patrzyłam na ta make i nie wiem
Te są na pewno dobre
http://gornadroga.pl/sklep/images/produkty/maka%20gryczana.JPG
http://www.pyszneizdrowe.pl/galerie/m/maka-gryczana-eko-0-4kg_3326.jpg
i ta jest najlepsza
http://smaczneko.home.pl/_var/gfx/717577caf77cb3b0b06f15eab19186c1.jpg

Kinga pisze...

Margotko, dziekuje!
tak strasznie milo dostac akurat od Ciebie taki komentarz.

dziekuje tez, ze zadalas sobie trud i pokazalas mi, o ktora make chodzi. teraz juz sie nie wymigam od WP :)
dzieki!