Przyznam, że bałam się tego chleba (jak każdego na samym zakwasie). Jednak wyhodowałam nowy zakwas, trzymając się zaleceń Piekarek po godzinach. Dzięki osobistym wskazówkom Tatter (WIELKIE DZIĘKI!) zrozumiałam, o co chodzi z tą hydracją. Uzbrojona w świeżutki, aktywny zakwas oraz wiedzę zdobytą od Tatter zabrałam się za słynny już Tatterowiec. I...
Udał się!!!
Jest fantastyczny!
Przepis podaję za Autorką.TATTEROWIEC
400 g zakwasu żytniego razowego płynnego (np. 150%)*
150 ml wody**
100 g mąki żytniej/pszennej razowej
300 g mąki pszennej chlebowej zwykłej lub Manitoby
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka demerary
*jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży
**ilość użytej wody należy uzależnić od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk
Wszystkie składniki mieszam, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Znów mieszam krótko, przekładam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smaruję wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakrywam naoliwioną folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Pilnuję żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypuję makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Foremkę z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200C i piekę godzinę. Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200C), chleb i ścianki pieca spryskuję woda.
Można również po godzinie dopiekać bez formy.
4 komentarze:
Cudowny! Wielkie, wielkie brawa za wytrwalosc i za taki piekny chleb :D
Tatter, dziekuje! Puchne z dumy, czytajac te slowa wlasnie od Ciebie.
Powstanie tego chleba w ogole, a takze to, jak wyglada zawdzieczam Twojej cierpliwosci w odpowiadaniu na milion moich pytan :)
No i oczywiscie Waszej inicjatywie WP po godzinach.
Wielkie dzieki!
piękny , prawdziwie mistrzowski chleb
Kinga , patrzyłam na ta make i nie wiem
Te są na pewno dobre
http://gornadroga.pl/sklep/images/produkty/maka%20gryczana.JPG
http://www.pyszneizdrowe.pl/galerie/m/maka-gryczana-eko-0-4kg_3326.jpg
i ta jest najlepsza
http://smaczneko.home.pl/_var/gfx/717577caf77cb3b0b06f15eab19186c1.jpg
Margotko, dziekuje!
tak strasznie milo dostac akurat od Ciebie taki komentarz.
dziekuje tez, ze zadalas sobie trud i pokazalas mi, o ktora make chodzi. teraz juz sie nie wymigam od WP :)
dzieki!
Prześlij komentarz