Tradycyjne nowojorskie ciasteczka są moją pierwszą propozycją na tegoroczny Czekoladowy Weekend. Upiekłam ich dwa rodzaje: z białą czekoladą i orzechami macadamia oraz z ciemną czekoladą. Przepis na nie znalazłam w książce "Demels großes Weihnachtsbuch". Jak widać w jednej z najsłynniejszych wiedeńskich cukierni można skosztować nie tlyko austriackich specjałów.
Ciastka są świetne: delikatne, kruche, czekoladowe, duże i okrągłe... - takie cookiesowe. No i przede wszystkim robi się je super szybko. Idealne z kubkiem kawy lub mleka, a dla tych, którym czekolady nigdy za wiele - z gorącą czekoladą. A jak pachną...
"Nikt mi nigdy takich pysznych ciasteczek nie upiekł" powiedział Mąż.
"Nikt mi nigdy takich pysznych ciasteczek nie upiekł" powiedział Mąż.
TRADITIONAL NEW YORK CHOCOLATE CHIP & MACADAMIA NUT COOKIES
przepis na ok. 25 ciastek
Ciasto podstawowe:
100 g cukru
100 g jasnego brązowego cukru
130 g miękkiego masła
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
1 średnie jajko
240 g mąki
5 g proszku do pieczenia
Dodatki do chocolate chip cookies:
łyżeczka kakao
135 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Dodatki do macadamia nut cookies:
50 g grubo posiekanych i uprażonych orzechów macadamia
100 g grubo posiekanej białej czekolady lub groszków czekoladowych
Oba rodzaje cukru, masło, sól i cukier waniliowy mieszamy mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy jajko i znowu mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Znowu mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do każdej części dodajemy odpowiednie składniki i mieszamy. Każdą część formujemy w wałek o grubości ok. 4 cm. Kroimy je w 2,5 centymetrowe plastry.
Plastry układamy, lekko spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować spore odstępy między ciastkami - urosną w szerz!
Pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp. 160 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika trzeba (niestety) odczekać, aż lekko podstygną i zesztywnieją, zanim zdejmiemy je z blachy.
Atilla Dogudan "Demels großes Weihnachtsbuch. Backrezepte für Kekse, Strudel und Desserts", Österreich 2008
1 komentarz:
smakowite i te jasne i te ciemne
Prześlij komentarz