sobota, 13 lutego 2010

Śmietankowe serduszka


Szukałam przepisu na kruche ciasteczka, które mogłabym upiec dla naszych Przyjaciół na Walentynki. Musiały być pyszne, serduszkowe i dobrze się przechowywać, żebym mogła upiec je dwa dni przed odwiedzinami.
No i znalazłam - oczywiście na blogu Moje Wypieki. Dorotus76 nazwała je śmietankowymi sercami. Ja upiekłam raczej serduszka - użyłam niewielkich foremek, a ciasteczka podczas pieczenia jeszcze odrobinę się zmniejszyły.
Ciasteczka są łatwe do wykonania. Ciasto dobrze się wyrabia i łatwo wałkuje. Serduszka w piekarniku fantastycznie się rozwarstwiają i dzięki temu przypominają ciasto francuskie.
Nie są bardzo słodkie. Idealne do kawy lub herbaty z Przyjaciółmi.
Przepis z podaję za Autorką.



ŚMIETANKOWE SERDUSZKA

28 dag mąki pszennej
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach ciasteczek nie ma przecież cukru). Piec na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną około 17 - 20 minut, w temperaturze 175ºC, aż będą lekko zarumienione (moje mniejsze ciasteczka piekłam 16 minut).

Brak komentarzy: