U mnie znowu cytrynowo. Po cytrynowej konfiturze nadszedł czas na cytrynowe ciasto. Przepis na cytrynowe kwadraciki pochodzi z blogu Moje Wypieki. To pyszne kruche ciasto z delikatną, cytrynowo-cytrynową pianką. Smakowało także dzieciom, chociaż niektórym może wydać się zbyt kwaśne.
Przepis cytuję za dorotus76.
CYTRYNOWE KWADRACIKI
Kruche ciasto:
225 g mąki
65 g cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
225 g masła o temperaturze pokojowej
Cytrynowa pianka:
6 średnich jajek
300 g cukru
60 g mąki
skórka starta z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny
Ponadto: cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko wyrobić, można za pomocą miksera. Rękoma oprószonymi mąką wgnieść ciasto w formę (23 x 35 cm). Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 175ºC przez 20 - 25 minut.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie żółtka. Wmieszać mąkę, skórkę cytrynową, a na końcu sok z cytryny.
Krem wyłożyć na podpieczone ciasto. Od tego czasu piec kolejne 30 minut w temperaturze 160ºC.
Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem, ostudzone pokroić na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz