niedziela, 21 lutego 2010

Wieniec morelowo-czekoladowy






To już moja ostatnia propozycja na Czekoladowy Weekend. Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z książki "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku". Nie za bardzo lubię tego typu książki, ale przejrzałam ją z okazji Czekoladowego Weekendu. Zainspirowały mnie nadzienie i kształt wieńca. Ciasto postanowiłam jednak zrobić po swojemu. Jakoś najbardziej pasowało mi ciasto drożdżowe (w oryginalnym przepisie ciasto jest na proszku do pieczenia) i skorzystałam z wcześniej wypróbowanego przepisu dorotus76.
Zmieniłam też troszkę nadzienie: użyłam więcej moreli, dałam czekoladę gorzką pół na pół z mleczną i dodałam odrobinę demerary.
Efekt? Baaardzo zadowalający!



WIENIEC MORELOWO-CZEKOLADOWY

Ciasto:
160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
7 g drożdży suchych (1 opakowanie)

Nadzienie:
170 g pokrojonych suszonych moreli (jeśli uznacie, że są zbyt suche, możecie namoczyć je przez parę minut w gorącej wodzie)
50 g posiekanej mlecznej czekolady
50 g gorzkiej posiekanej czekolady
2-3 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki demerary

Ponadto:
jajko rozkłócone z łyżką mleka do posmarowania ciasta
50 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki masła

Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło oraz cukier. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej sól, drożdże oraz nie za gorące mleko z masłem i cukrem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (można mikserem). Odstawiamy przykryte folią na ok. godzinę, żeby podwoiło objętość.
Po tym czasie wałkujemy je na prostokąt o długości 48 cm. Smarujemy go roztopionym masłem, posypujemy demerarą oraz morelami i czekoladą. Zwijamy w roladę i kroimy na 12 czterocentymetrowych plastrów. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej plastry ciasta tak, aby utworzyły wieniec. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięty wieniec smarujemy jakiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut na złoty kolor.
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej i tak powstałą polewą ozdabiamy ciasto.

1 komentarz:

kass pisze...

Bardzo mi się podoba ten wieniec, na pewno upiekę .... pozdrawiam serdecznie.