piątek, 14 stycznia 2011

Pomarańczowo-waniliowa babka

Niby zwyczajna. Szybka i łatwa. Ale jaka pyszna... O intensywnym aromacie pomarańczy i wanilii. Idealna na tą porę roku.
No i jak to baba piaskowa - dość długo zachowuje świeżość. Smaczna jest nawet drugiego dnia po upieczeniu.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



BABKA PIASKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Klasyczna babka piaskowa:

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
4 jajka, oddzielnie żółtka i białka

Dodatki (można użyć wszystkich lub tylko wybranych):

1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 laska wanilii
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
1 tabliczka (100 g) białej czekolady

Dekoracja:
cukier puder
2 - 3 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej

Forma na babkę o pojemności 2,5 litra, wysmarowana roztopionym masłem i posypana zmielonymi migdałami bez skórek (ewentualnie bułką tartą)

Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać przez sitko. Białą czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do plastikowej miseczki i umieścić ją na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając roztopić czekoladę, ostudzić.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na dwie części, łyżeczką wyłuskać ziarenka. Ziarenka odłożyć do babki.
Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 4 łyżki soku. Białka ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ekstraktem z wanilii na biały i puszysty krem. Wciąż miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i dodać po łyżce białą czekoladę. Po chwili dodać wyłuskane ziarenka wanilii, sok z pomarańczy oraz tartą skórkę pomarańczową. Wsypać połączone i przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować przez chwilkę mikserem na bardzo wolnych obrotach lub wymieszać drewnianą łyżką. Połączyć z pianą z białek, podobnie jak wyżej - za pomocą łyżki lub mikserem na wolnych obrotach.
Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, na półkę w dolnej jego części. Piec przez 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy). Babkę studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i opcjonalnie suszoną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy: